zaterdag 10 juli 2010

1 - 10 juli 2010: badkamer - geluidswanden en plafonds

Donderdag 1 juli

De eerste dag van Sams verlof. Sam heeft niet onmiddellijk zin in de zware labeur dus gaan we nog eens 'shoppen', wat bij verbouwen eigenlijk het inwinnen van informatie en prijzen is. Om verder te werken aan de bovenverdieping is het namelijk handig om te weten hoe hoog die plank of die tegel, of die wandbekleding is.
We kiezen onze plankenvloer voor de slaapkamers boven, gaan voor bamboe in de badkamer, willen plots natuursteen in de keuken, een winkel verder toch weer niet, en dan zie ik hem... dé tegel. Prachtig, gigantisch en ... duur!


Dit is 'm: 80x80

Gelukkig hoef ik dat nog niet meteen te beslissen en hoop ik dat een andere, goedkopere tegel me nog kan overtuigen (maar ik vrees ervoor).


Vrijdag 2 juli

Onthaalmoeder ziek, kindjes thuis. Het plan om met 2 aan de kamers te beginnen valt in duigen, maar die Mutti wil in de namiddag wel op de kindjes passen.
Die dag wordt vooral opgeruimd, worden de komende werken fysiek en psychisch voorbereid en een klein stukje van de schouw in de badkamer wordt dichtgemetseld. Te grote gaten worden opgevuld met specie. In het vroegere schouwgat metselen we ook een pvc-buisje in, voor als er later op zolder een wastafel komt.


Zaterdag 3 juli

Mijn papa komt helpen! Oeps, de badkamer is nog niet volledig klaar. De schouw moet nog dichtgemetseld worden en de opening in het plafond moet nog geïsoleerd worden. Op ambachtelijke wijze wordt een hele hoop cement gemaakt en de schouw gaat dicht. Er worden metalen profielen ingemetseld als wachtbuis voor eventuele latere leidingen die naar de zolder moeten.


Van links naar rechts zie je: profiel - pvc-buisje - profiel - profiel

einde van de dag

Maandag 5 juli


Vandaag komt mijn vader weer helpen. Terwijl hij in de kamers de sleuven voor de electriciteitsleidingen slijpt, metselen Sam en ik het bovenste gat van de schouw dicht.Daarna springen we in de auto om houten latjes en afvoerbuizen te halen. Met onze boodschappen op het dak van onze auto vastgesnoerd, rijden we huiswaarts tot ik plots vertraag aan een kruispunt. En ja hoor, daar gaan ze: als afgesproken glijden ze allemaal de straat op, onze buizen... Gelukkig was er geen kat op straat op dat moment, stel je voor dat je van je fiets gemaaid wordt door een op hol geslagen afvoerbuis...

In de namiddag worden de latjes opgehangen waar de gyproc- of fermacellplaten tegen zullen komen. (nee, daar zijn we nog niet uit) Weer zoiets dat simpeler klinkt dan het is. Want hoe hoog komt het bad? En houden we daar dan best geen rekening mee zodat we een latje op die hoogte kunnen hangen? Nee, we hangen een osb-plaat, of nee, toch niet, doe maar het latje ... En hoe doe je het latwerk rond het raam? Veel denkwerk dus... Ik liet ze denken, gaf af en toe een (goede!) tip en hield me bezig met zagen.
Op het einde van de namiddag hangen er veel latjes, maar ze hangen nog niet pas omdat de bovenste lat nog niet kan gehangen worden. Daar moet nl. nog gepleisterd worden omdat daar nog een stukje dampscherm ontbreekt. Dit kan echter niet op nat metselwerk. Eerst moet het metselwerk drogen, dan moet het pleisterwerk drogen en dan kan je je dampscherm bevestigen. Sja ...osb-plaat ja, nee, ja, nee, ja ... nee!
Dinsdag 6 juli

Vandaag beginnen we aan de kamers! We willen de beide kamers die aan het huis met de buren grenzen voorzien van een geluidsisolerende wand. We beginnen eigenlijk pas 's middags omdat we in de voormiddag nog om 'boodschappen' gaan. Blijkbaar is er wel altijd iets dat je net nog mist om te kunnen beginnen...
We maken gebruik van metalen profielen:
- eerst gaat het plafondprofiel ertegen
- dan het profiel op de grond
(volgens de handleiding moet eerst het profiel op de grond, maar door ons lager liggende balken draaiden we de volgorde om)
- dan 'klik' je de verticale profielen ertussen
Als je de korte handleiding leest in 'het gyproc-boek', dan klinkt het zo eenvoudig he. Maarja, zij werken daar dan ook van een perfect pas liggend plafond en perfect rechte muren. In werkelijkheid is dat toch bijna nooit zo, toch niet in verbouwingen. Het was op zich niet moeilijk, maar zo'n eerste keer denk je toch bij elke stap twee keer na, hoor. Zeker als je in ons geval met enkele lager liggende balken zit. Alleszins, 'meneertje gyproc' van de gyproc-hulplijn was zeer vriendelijk. Blijkbaar is het normaal dat je verticale profielen los zitten tot de gyproc eraan vastgevezen worden.
Kamer Lotje: horizontale profielen en verticale aan de muur.
Al deze profielen werden ook voorzien van een 'rubber' lint zodat ze niet rechtstreeks de muur/grond raken. (geluidsisolerend)
Binnenkort zijn de lelijke muren weg, juij!


Close-up van het lage-balken-probleem: een knipje in het profiel.

Sam aan het werk.


Af!

We maakten ook al een begin met Fees kamer, maar daar moesten we eerst het probleem van een te strak gespannen dampscherm oplossen.Zo losten we dit probleem op: we sneden het dampscherm open, plakten er een nieuwe strook boven die we minder strak vastlijmden.Op het einde van de dag hing in Fees kamer ook al het plafondprofiel en lag het grondprofiel bijna goed.
Woensdag 7 juli


Vandaag geen opvang bij de onthaalmoeder. Omdat de samenwerking tussen Sam en mij gisteren zo goed verliep, vragen we aan oma en opa om de kindjes een dagje op te vangen. Omdat we ze zelf wegbrengen en op de terugweg de geluidsisolatie kopen en nog wat spullen , is het snel weer middag voor we goed en wel beginnen.
We werken de profielen in Fees kamer af en beginnen met de isolatie. Sam is bezorgd dat de verticale profielen veel te los staan, maar ik weet hem ervan te overtuigen dat we ze niet mogen vastvijzen en dat ze vast zullen komen met de gyprocplaten zelf.
Na het plaatsen van de isolatie beginnen we met het plaatsen van het dampscherm.

Donderdag 8 juli

Vandaag hoeven we eens niet om boodschappen, dus beginnen we meteen: in de badkamer wordt hier en daar wat gepleisterd als voorbereiding op toekomstige klusjes, maar dan beginnen we aan het plafond in Lotjes kamer. Omdat het de eerste keer is, wordt opnieuw meer gedacht dan gedaan, maar op het einde van de dag hangen de randprofielen er (op 1 na) en al enkele dwarse profielen. We weten vooral hoe we het gaan aanpakken!

Vrijdag 9 juli

We werken het plafond in Lotjes kamer af, op enkele hangers na, en beginnen aan Fees kamer. Een andere kamer, andere problemen die dienen opgelost te worden, maar aan het einde van de dag hangen de randprofielen op, oef...
Oja, dat muurtje dat je hier rechts ziet, is ook zoiets dat even tussendoor werd gezet door Sam.Zaterdag 10 juli: het misverstand...

Vandaag gaan we op bezoek bij Sams oma. Mijn vader komt wel werken en zal in de tijd dat wij weg zijn, de electriciteitskabel op de kamers leggen. Wanneer we terugkomen, wacht ons goed en slecht nieuws: het goede is dat de kabel er ligt, het slechte is dat hier en daar het dampscherm geschonden en de isolatie verschoven is... Ik zie enkel het kapotte dampscherm en zie een werkje waarvan ik dacht dat het geschrapt kon worden weer op het lijstje komen... Sam besteedt de namiddag aan het repareren van de schade.
Sorry, papa, voor mijn gezaag, en bij deze: bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten