zaterdag 25 september 2010

4 - 25 september: chauffageleidingen, traphal, deuren ... en kinderarbeid!

Het is een tijdje geleden, maar dat heeft alles te maken met volgende zaken:
- het feit dat er nu weer enkel de zaterdag en af en toe ook een andere dag kan worden gewerkt
-het "ziekteverlof" van een van de laptops waar we eigenlijk alle foto's op zetten. k Heb nu toch de nieuwe foto's tijdelijk op de andere gezet.

Dit even terzijde. Nu de update van onze werken:

Zaterdag 11 september

Vandaag kregen we onverwacht hulp van Pieter-Jan en Gary. Hulp is leuk, maar soms moet je dan wel je plannen veranderen om de hulp ook optimaal te kunnen benutten. Sommige werkjes lenen zich namelijk niet om met veel te doen.
Aangezien Pieter-Jan schrijnwerker is, zouden we zijn hulp wel kunnen gebruiken voor het tijdelijk (lees: voor 10 jaar) dichtmaken van het trapgat naar de zolder, met een uitsparing voor een zolderluik-met-trap. De zoektocht naar het geïsoleerde zolderluik, dat uiteindelijk niet bleek te bestaan, slorpte wel wat tijd op, maar op 1 namiddag zat het gat dicht, met dampscherm en isolatie erin! Er was zelfs nog tijd over voor een klein houten muurtje aan de deur in Fees kamer.
Die dag nam ik de kindjes mee bij Tamara zodat de jongens naar hartelust konden timmeren.Woensdag 15 september


Sam maakte deze avond mortel om enkele gaten toe te metsen, nl. het schietegat in de traphal en het ex-gat van de schouw die er nu toch niet zal komen.
Jaja, u leest het goed: de houtkachel is niet meer ... Al die uren aan denkwerk, offertes aanvragen, informatie opzoeken voor "niets". Tja, hoort erbij zeker? We gaan nu toch voor een gaskachel omdat het toch veel eenvoudiger en properder is in gebruik. Bovendien mag de schouw (in beperkte lengte) horizontaal lopen, en dat kon niet bij een gaskachel. Voor ons ideaal: nu kan de schouw gewoon langs de living naar buiten, joepie. We besparen op schouwbuizerijen en werk.
Als "verrassing" metste Sam ook al de 2 glasdallen in op de plaats waar toch al gaten zaten in de muur. (Toegegeven, we hebben ze iets vergroot, die gaten...)
de glasdallen by-night :)


Zaterdag 18 september

Vandaag op het programma: de buizen voor de centrale verwarming op het 1ste verdiep leggen. Dat wil zeggen: eerst de gaten maken waar dan de buizen doorgetrokken worden.
Aangezien de buizen voor het 1ste op het plafond van het gelijkvloers lopen, maakte ik me met de kindjes uit de voeten. En maar goed ook... Geen enkele kamer bleef gespaard, want ofwel moest er geslepen worden (boven) om de leidingen in de muur te kunnen verwerken, ofwel moest er geboord worden om leidingen te trekken (beneden). Gevolg: heel veel stof, heel veel vuil, maar wel een geslaagde opdracht. Op het einde van de dag, lagen alle leidingen die er moesten liggen!
Om 7 uur keerden Sam en mijn vader moe en voldaan terug naar de Vogelhoekstraat, maar we konden onmogelijk de kinderen in het stof leggen slapen. We lieten ze dus bij Fati en Mutti en kuisten tot een stuk in de nacht.
Ik was moe, maar wel blij dat ook dit nu achter de rug was. En opnieuw dacht ik: zou dit nu de laatste grote kuis geweest zijn tot de verhuis naar boven?


buizerijen in de voorplaats (buizen komen van de 2 voorste kamers, door de voorplaats, naar de badkamer en dan naar de garage)

buizen boven de hal (komen van Fees kamer, door de living, de hal, de voorplaats, de badkamer naar de garage waar de ketel zal komen)buizerijen in de living (komen van achterste kamer/Lotjes kamer)
buizen in het voorste deel van de living, ons slaapgedeelte (komen van Fees kamer)

Voila, de buizerijen in de badkamer: hier komen ze samen van de voorplaats (waar de 2 voorste slaapkamers samen komen), de living (achterste slaapkamer) en de toekomstige badkamer erboven.


Zo ziet het er boven uit (4 x)Zo zag onze 'slaapkamer' eruit na een dag werken, al zie je op de foto het vuil niet dat in de hoek op de grond lag.
En hier onze badkamer voor de grote kuis.


badkamer na de opkuis van ettelijke uren


onze living (woongedeelte) na de opkuis


Maandag en dinsdag 20 en 21 september

Nu de leidingen er liggen, begint het bij Sam serieus te kriebelen om de verwarming te installeren. De volgende dagen trekt hij 's avonds toch even naar boven om beugels op te hangen waar dan de chauffage aan komt te hangen. Wel leuk om te zien, maar ze kunnen nog niet blijven hangen, daarvoor moet er nog wel wat gebeuren.O ja, we hebben ons bad eens op de plaats gezet waar het zal komen :)

Sam kon het dan ook niet laten om de afvoer ineen te steken.

Woensdag 22 september


Kristof zou op de kindjes komen letten terwijl ik bij hem de badkamer zou kuisen voor Liens terugkomst. Sam maakte van die gelegenheid gebruik om hem in te schakelen bij het pleisteren.
2 stukjes van de gang werden gepleisterd, alsook een stukje van het ex-schouwgat en de raamomranding in Lotjes kamer.Vrijdag 24 september
Vandaag is Sam thuis. In de voormiddag gebeurt niet veel, behalve dat ik met Fee even de stad intrek. Maar 's middags plaatst Sam voor het eerst een deur in Lotjes kamer, helemaal zelf.
We hebben namelijk van die oude deuren gekocht, hoog en mooi, maar zonder omkasting. We hadden al geïnformeerd hoeveel het zou kosten om ze te laten plaatsen, maar 2000 euro vonden we toch te veel. Sam zou het zelf proberen. Om eerlijk te zijn had ik mijn twijfels of het zou lukken ... Maar nu ben ik superfier op hem!Zo begint het...

om dan met veel ge'sjit'...


zo te eindigen!


En fier dattem is, en terecht!close-up van de isolatie tussen deur en muur
close-up van een uitgefreesd scharnierkeIk vond deze foto ook op het fototoestel vandaag: Sam prutste tussendoor ook even de internetaansluiting ineen.


Zaterdag 25 september


Vandaag babysit Tine op de kindjes dus kan ik meehelpen. Op het programma: afwerken gyprocwerken boven: het gat in het plafond van Fees kamer dat we openlieten voor de schouw mag dicht, het laatste stuk in de gang mag nu ook dicht aangezien de bovenkant van de badkamerdeuropening gepleisterd is en dan de deuromranding en het kleine muurtje in Fees kamer. Daarvoor zou het handig zijn dat de deur erin hangt.
Sam begon dus met de deur terwijl ik de kindjes wegbracht en de gyproc sneed. Dat duurde echter veel minder lang dan de deur...
Omdat ik het 'raspje' voor de gyproc nodig had dat nog bij Bjorn en Roos lag, wou Sam van de gelegenheid gebruik maken om hun aanhangwagen te lenen en de asbestplaten weg te brengen die nu al een tijdje in de tuin lagen. Een doorn in zijn oog. De rest van de middag ging op aan het ophalen en terugbrengen van de aanhangwagen en het in- en uitladen van de asbestplaten. Die zijn we nu toch kwijt...
Geen enkele gyprocplaat werd opgehangen, maar Sam werkte vanavond toch verder tot ook Fees kamer een deur had.

Kinderarbeid

Wij zijn van de mening dat wie iets wil ervoor moet werken :)1 opmerking:

 1. Hoi Sam en Nele,
  Petje af voor jullie werk hoor!
  Mijn vriend en ik staan op het punt om te bouwen. Ons budget is krap en dus zoek ik alternatieven voor mooie deuren en heb mijn oog ook laten vallen op oude/gerecupereerde binnendeuren.
  Mag ik jullie vragen waar jullie die gekocht hebben (en voor hoeveel als je dat kwijt wilt)?
  Mn email is julienoens@hotmail.com
  Alle info en hulp is welkom!
  Alvast bedankt en succes! Goe bezig!

  Julie en Jonas

  BeantwoordenVerwijderen