donderdag 14 oktober 2010

26 september - 13 oktober 2010: verwarming, zolderluik, funderingske waskot, BIS-beurs, ...

De laatste weken heeft Sam zo goed als elke avond gewerkt. We hebben namelijk een nieuwe deadline: op 22 oktober komt de chauffagemeneer van Selfmatic om de ketel te installeren.
We hebben hem eigenlijk 2 dagen 'besteld", maar willen die 2 dagen dan ook ten volle benutten voor dingen waar we zelf niet zo happig op zijn (zoals gas aansluiten, de schouw door het dak steken, ...) waardoor we zoveel mogelijk willen klaarhebben als die man komt. Dit betekent jammer genoeg een noodzakelijke pauze in de slaapkamerwerken. Daartegenover staat dan wel weer dat we ons toch zullen kunnen verwarmen.

Wat moest en moet er allemaal gebeuren voor de 22ste:
- de radiatoren boven ophangen en aansluiten
- beneden moeten nog leidingen door de kelder naar de living getrokken worden en naar de huidige badkamer/toekomstige bureau
- na de leidingen moeten de radiatoren zelf nog opgehaald en gehangen worden
- in het toekomstige waskot/huidige garage moeten alle leidingen toekomen en aangesloten worden op de collectoren.
- de ketel en collectoren moeten op een plaat hangen
- we willen niet dat de ketel kapotvriest dus willen we de geïsoleerde scheidingswand al maken tussen garage en waskot

27 - 30 september
Sam weet dus wat gedaan als hij thuiskomt.


eerst de radiatoren boven: ophangen en aansluiten


















(kamer Fee)














(onze kamer)













tussendoor wat meniën van de latjes voor de badomkadering












Hier zie je dus de plaat waar de verwarmingsketel zal komen aan te hangen.
Bovenaan zie je de leidingen van het bovencircuit toekomen (slaapkamers en badkamer).















Zaterdag 2 oktober

Opnieuw opvang kunnen regelen bij tante Tine.


Wat ik eigenlijk vorige week wou doen, doen we dan maar vandaag: het kleine muurtje in Fees kamer wordt verder afgewerkt met tussenbalkjes en gyproc. Maar voor de gyproc eraan kan moeten we zorgen dat de schakelaar goed zit, en daarvoor moet eerst nog wat gekapt en gezaagd worden, tja...













Voila, "af"! Langs deze kant toch. De andere kant moeten willen we gebruiken als kastje en zullen we later nog moeten afwerken met mdf.
















Hier zie je op de voorgrond het trapgat waar het luik in moet komen. Op de achtergrond zie je Sam bezig met het dichtstoppen van nog wat gaten.

















Foto's van tijdens het steken van het luik heb ik niet. Het was een race tegen de klok en de zwaartekracht, maar het is ons gelukt, al waren we veel te laat om de kindjes op te halen. Tja, ik kon Sam moeilijk op zolder in het donker en de kou laten zitten terwijl ik de kindjes ophaalde...














Het zit erin.
Even ter informatie: dit is een tijdelijke oplossing voor een 10-tal jaar, tot we de zolder aanpakken.












Op maat zagen.


















Done.

















Donderdag 7 oktober

Vandaag werkt Sam een dagje in huis: de ene plaat is niet voldoende om alle collectoren aan op te hangen, dus moet het wandje van het waskot er al komen, zodat we ook die wand kunnen gebruiken om collectoren aan te hangen. En voor dat wandje er komt moeten we eerst een sleuf graven voor de fundering.


Oja, dit gebeurde ook ondertussen: de buizen van het bovencircuit werden op de collector aangesloten. En op de osb-plaat hing Sam eerst nog een plaat fermacell als brandbeveiliging. De ketel mag niet rechtstreeks op hout hangen, logisch eigenlijk...








Voorbereiding: inkopen cement, zand en stenen... O, wat heeft ons Dobloke al wat te verduren gehad.











Op de muur rechts naast de plaat zie je met krijtstrepen het wandje afgetekend staan.
Onderaan zie je al het begin van het sleufje. 15 breed, 20 diep, niet zo veel, maar toch harde labeur.















Als je goed kijkt zie je door het stof heen waar de sleuf komt.













Alle trucs werden uit de kast gehaald.













Eindelijk!


















Netjes bekleed met folie en gewapend.



















En dan beton maken en gieten: met 3 kruiwagens / 3 molens was de klus geklaard. Oef!
















En toen ik thuiskwam, zag ik dit:


















Zaterdag 9 oktober


Vanavond blijven de kindjes bij de Mutti en Fati slapen. Zo kan Sam de gaten voor de chauffageleidingen boren zonder al te veel tijdsdruk voor de opkuis.
De leidingen vertrekken in de living, door de kelder naar het waskot waar de collectoren hangen he. Met enige wiskundige berekeningen slaagde Sam erin om in 1 keer het gat schuin naar beneden te boren, juist aan het plafond van de kelder (zie volgende foto). Aan de leerkrachten wiskunde: ziehier een mooi voorbeeld van wiskunde in de praktijk :). En opnieuw beklaagde ik het mij dat "in mijn tijd" de lessen wiskunde zo abstract waren, zucht ...

Hier zie je dus de linkerkant van onze kelder waar de leidingen van de living toekomen en verderlopen naar het waskot (andere kant kelder, nog geen foto van).










Dit is ondertussen een vertrouwd beeld wellicht, maar toch altijd ietsje anders: nu zie je helemaal onderaan, tegen de vloer, de leidingen uit de kelder toekomen.
















Tot zover Sams werk. En wat deed ik? Ik controleerde de muren van de slaapkamers op de laatste stukjes behang die ik er vorige zomer niet afkreeg, vulde nieuwe gaatjes, hervulde oude gaatjes en schuurde de plafonds en gyprocwandjes met het sneeuwmaneffect als gevolg.














's Avonds zijn we - nog maar eens - naar de BIS-beurs gegaan. Dit jaar gewoon op het gemak zonder de intentie alles te willen zien. Veel dezelfde dingen gezien, maar nu konden we al veel gerichter selecteren en informeren. Ons doel was een kachel kiezen, maar er waren blijkbaar uitzonderlijk weinig kachelhandelaars vertegenwoordigd. Spijtig.
Ik ben er misschien geen kachel, maar wel een dilemma rijker van geworden: heb supergrote, betaalbare tegels zien liggen (90x90) naast een stand van kunststofvloeren... Weet het nog altijd niet: ofwel de grote tegel (dit bedrijf legt ze wel, jieha!), ofwel de naadloze vloer. Sam vindt de kunststofvloer warm aanvoelen, maar een geïsoleerde vloer is toch ook zo koud niet? Bovendien komen er wel krassen in de zachte kunststof... Pfff, moeilijk, maar ik heb nog tijd om nog 10 keer van gedacht te veranderen, haha.


10 - 13 oktober


Zondag, rustdag, maar deze keer niet. In de loop van de komende week moet Sam de chauffagemeneer laten weten of de 22ste haalbaar is. Maar voor hij kan verderwerken moet dat muurtje er staan aangezien er geen plaats meer is voor collectoren op de ene plaat die er al hangt.
De beton is donderdag gegoten en hard genoeg om op verder te werken.
Op deze eerste foto zie je links, naast de plaat, al een eerste houten lat hangen. Rechts hangt al onderdakfolie op de muur om het vocht tegen te houden (= buitenmuur).

Volgende stappen: rechts hangt nu ook een lat tegen de muur, alsook een horizontale lat aan het plafond.











Dan is hij beginnen metsen: onderaan, op de funderingssleuf zie je rechts al enkele gemetste stenen en een touwtje om mooi waterpas te metsen (had ik zelf nog niet gezien, mooi werk, Sam :) ).









Ziezo, rijtje stenen gemetst. Je ziet dat er een 4-tal plat liggen en dus wat lager komen: daar komt het deurgat.











De volgende dagen wordt verdergewerkt: links hangt een osb-plaat waar dan de rest van de collectoren op komen te hangen en je ziet ook al waar de deur zal komen. We willen de doorgang graag breed houden zodat we toch nog een gemakkelijke doorgang hebben van tuin naar straat.







Hetzelfde maar vanuit een andere hoek getrokken.



















Tussenbalkjes.













Tussenbalkjes boven deurgat.













Fermacellplaat tegen osb (links).













En dampscherm.














Wat moet er nu nog gebeuren voor de 22ste (volgende week vrijdag al, help!):
- boven moet er in de badkamer nog een radiator opgehangen worden (+ moet nog opgehaald worden ook)
- beneden moeten nog 2 radiatoren opgehangen worden in living en bureau/badkamer (+ ook nog opgehaald worden)
- er moet nog een leiding van bureau/badkamer naar de garage/waskot getrokken worden
- er moet nog "electriek" van de nieuwe zekeringenkast naar het waskot getrokken worden
- en er moet ook nog iets afgetakt worden van 't water, maar dat begrijp ik nog niet zo goed
En dan zouden we het normaal gezien warmer moeten krijgen hier...

Tot zover de stand van zaken hier ten huize Sam en Nele...

2 opmerkingen: