woensdag 7 december 2011

12 september - 14 december

Het is een tijdje geleden, maar er is ondertussen wel weer veel gebeurd al zijn het vooral dingen die geen spectaculaire foto's opleveren. Vandaar dat ik wat opgespaard heb.

DAKWERKEN
In oktober werd het dampscherm op onze platte daken geplaatst en 3 weken later de isolatie en toplaag. We kozen voor roofing, met als voornaamste reden dat deze mannen een goede offerte gaven, uit de buurt kwamen en bovendien snel konden komen.




dampscherm












met roofing: de zijkanten worden afgewerkt eens de gevelbekleding geplaatst is


























GARAGE
Zo tussendoor effende mijn vader de vloer van de garage en in de herfstvakantie legde ik samen met hem het plastiek en de betonnetten. De volgende dag werd het beton gestort, jammer genoeg zijn daar geen foto's van, maar we hebben met z'n drieën hard moeten werken om het beton verspreid te krijgen.
Het was even doorbijten, maar nu is de garage eindelijk weer bruikbaar en staat ze ondertussen natuurlijk weer volgestouwd.


enige foto van tijdens de werken: het eerste stuk plastiek











Een duidelijkere foto heb ik niet, maar hier zie je vooraan een deel van de betonnen vloer van de garage en daarachter voorlopige tegels voor het hellende deel. Dat hellende deel zal op termijn buiten komen te liggen omdat we van plan zijn ook de poort naar achteren te plaatsen waardoor we dan een stukje overdekking krijgen. Daar kan je onder gaan staan als het regent ;) .






DORPELS
Eind oktober plaatste Sam samen met de aannemer de dorpels voor de ramen, alsook de dorpel aan de voordeur, al was hier meer mankracht voor nodig.





















keuken zonder dorpels














keuken met dorpels, en als je goed kijkt, zie je nog een klusje van tussendoor: de vorm van het terras en pad, aangegeven met steenpuin.











REGENPUTTEN


De regenputten werden voorzien van hevels, maar daar is niets van en aan te zien :). Een klusje dat Sam en ik samen hebben geklaard, wel fier op.
















WASKOT
Even situeren: het waskot vormt eigenlijk een buffer tussen garage - repetitiekot en eigenlijke woning. Het is dus aan drie zijden begrensd en één zijde vormt een mogelijke koudebrug. Vandaar dat Sam voor die muur - die trouwens erg oneffen was - nog een geïsoleerd Ytong-muurtje wou metsen.


Eerste steenlegging. De eerste rij was trouwens niet eenvoudig omdat op die hoogte ook alle afvoeren zitten.



































AFBRAAK- en DOORBRAAKWERKEN

We zijn nog maar eens een weekje bij mijn ouders ingetrokken. We hadden dit niet zo gepland, maar soms is de korte pijn wel beter zeker?
Nu we de voordeur verplaatst hebben, is het de bedoeling dat de voormalige hal bij de living komt. Daarvoor moest de muur (zie foto links) natuurlijk uitgebroken worden.
Ons vermoeden was, dat dit ooit zo moet geweest zijn, in de tijd dat ons huis blijkbaar als café diende. In de living was er nl. een verbreding te zien die zou kunnen wijzen op een reeds aanwezige steunbalk. Mocht dat zo zijn, dan zou dit klusje wel eigenhandig te klaren klusje kunnen worden. Mocht dit niet zo zijn, dan zou de aannemer ingeschakeld moeten worden.
Omdat onze living momenteel verwarmd wordt met een enkele 'chauffage' en de tweede in de voormalige hal zou komen te hangen, wilden we toch al eens kijken welk van de 2 mogelijkheden het zou worden: zelf doen of met de aannemer, een groot verschil in planning. Op een mooie zaterdag, kapte Sam een stuk muur weg en zag tot zijn grote 'vreugde' toch een steunbalk zitten. Dit kleine gaatje had wel al een heleboel stof en puin veroorzaakt, waardoor een grote kuisbeurt opnieuw noodzakelijk was. Maar om zo'n dubbele, nutteloze kuisdag te vermijden, besloten we dan maar dat de hele muur eraan moest geloven. Vuil was het toch.



Het eerste gat.













Zicht vanuit het middendeel, de vroegere 'hal'.













Ook de doorbraak naar de badkmaer/keuken/bureau/hal werd gemaakt (rechtover de voordeur)












En de muur was niet meer...













Zicht zonder plastiek. Het ziet er op foto netjes uit, maar alles lag bedekt onder een laag rood of grijs stof...













En zo kijk je van aan de voordeur nu recht onze huidige keuken binnen.




























Voormalige doorgang naar de hal werd toegemetst met restjes stenen.

















Helemaal dicht. Rechts van de toegemetste boog zie je het begin van een houten constructie. Dit is de bekisting voor de betonnen zuil die zal moeten dienen als extra ondersteuning voor de poutrel die er reeds zat. Bleek dat deze niet echt verankerd zat in de dwarse muren, maar vooral rustte op de muur eronder.











Hier zie je het onderste deel van de bekisting gevuld met beton.













Langs de andere kant hetzelfde fenomeen: poutrel zit niet verankerd in de muur, dus we moeten een stukje muur terugmetsen, maar dan wel degelijk deze keer.
















RIOLERING
Ondertussen hadden we - na werken in onze straat - last van een verstopte riolering. Dit leverde toch een kleine week stress met zo weinig mogelijk waterverbruik op. Gelukkig werd dit allemaal opgelost (er bleek een steen dwars voor het gat van de overloop te zitten...).

'DEN ELEKTRIEK'


Daar wordt ondertussen verder aan gewerkt.

1 opmerking: