vrijdag 9 juli 2010

juni 2010: de badkamervloer, de douche en de val...

In juni geen vrije dagen meer, dus enkel en alleen enkele zaterdagen. Bovendien had Sam voor zijn verlof in juli nog redelijk wat zaken af te handelen op zijn werk waardoor er geen extra verlofdagen meer mogelijk waren.

Zoals reeds gezegd is plan 3 om deze zomer naar boven te kunnen verhuizen in kamers die zoveel mogelijk 'af' zijn en met een zo volledig mogelijke badkamer. In juli zal Sam dan ook een maand ouderschapsverlof opnemen en zal ook mijn vader regelmatig bij ons komen werken.
Op vlak van taakverdeling zouden we het zo doen dat Sam en ik ons vooral toeleggen op de kamers en mijn vader op de badkamer wegens zijn recente ervaringen bij de verbouwingen van mijn broer (ook de moeite waard, trouwens, waar blijft die blog :) ). Omdat we mijn vader aan het werk willen kunnen zetten, moeten we wel zorgen dat de badkamer klaar is om in te beginnen werken en dat is nog niet meteen het geval.
badkamer getrokken eind meiOp 5 juni komt Pete een dagje meehelpen. Op de planning voor die dag staat: afmaken van de vloer in onze slaapkamer en dan beginnen aan de badkamervloer. Om de badkamervloer goed pas te leggen, zouden we wel de laatste schouw moeten afbreken. Geen vuur meer in de huidige badkamer aangezien daarvoor deze schouw gebruikt wordt... Gelukkig is het weer eindelijk beter geworden en durven we het besluit nemen de schouw definitief af te breken.
De vloer van de slaapkamer wordt vlotjes afgewerkt mét houtlijm in de groeven. We weten nog niet meteen of het werkt aangezien de lijm moet drogen... spannend...

Pete heeft opgevangen dat de schouw afgebroken moet worden en wil er voor het eten toch al een begin mee maken. Resultaat: 5 minuten later ligt de hele schouw eruit... Hij wist niet dat de stenen zo los zaten. :) We moeten wel snel het bovenste deel van de schouw stutten, want er komen grote stukken naar beneden gedonderd...net naast Petes hoofd.

Nu de schouw eruit is, kunnen we beginnen met het uitpassen van de vloer. Het plan is om de oude balken te laten zitten en er groene naast te slaan. Dat gaat ook zomaar niet: welk punt neem je als referentie, er moeten af en toe gaten in de muur bijgekapt worden en muurankers moet je proberen omzeilen zonder al te veel van je balk af te doen. En dit alles al balancerend (u hier gedemonstreerd door Sam en Pete)...
De algemene werkwijze was: eerst de 2 buitenste balken uitpassen, touwtje spannen, en dan de balken ertussenin.
Op het einde van de dag liggen alle balken er, op 2 na. Bedankt, Pete!


We willen zo snel mogelijk de badkamervloer dichtleggen en omdat het maar om 2 balken gaat, gaat Sam enkele dagen 's avonds het klusje even klaren zodat we de zaterdag erop meteen verder kunnen met de vloer. Hij is moe en opgejaagd door zijn werk en wil dit nog snel even doen, te snel, zodat hij door één misstap zijn houvast verliest en ... door de vloer zakt... Veel pijn en een serieus gat zijn het gevolg...
Sam is geblesseerd en heeft redelijk wat pijn aan zijn ribben. We gebruiken de volgende zaterdag dan maar om te 'shoppen', iets waar zeer veel tijd in kruipt en ook moet gebeuren.


badje kiezen: dit wordt het!!!

Het volgende weekend wordt wel weer zwaar gewerkt: de badkamervloer moet en zal dichtgaan! We steken de laatste tussenbalkjes, het grootste deel was alweer tussendoor eens gebeurd, en dan kunnen we de platen leggen. Deze worden langs de randen ingestreken met menie, als bescherming tegen doorsijpelend water.De vloer gaat dicht en Sam is blij! Er moet wel nog een strookje multiplex vastgelegd worden en daarvoor moet nog een stukje gecementeerd worden, maar je kan niet meer door de vloer zakken! Juij!

Terwijl we zo bezig zijn aan de badkamer, wordt nu nog meer gedacht aan de toekomstige indeling en aankleding. De indeling staat nu echt wel vast:
Ik heb het nu echter in mijn hoofd gestoken dat ik in de douche eigenlijk het liefst zo weinig mogelijk voegen wil. Ik besteed dan ook menig uur op internet om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn:
- glas: te duur, moeilijk zelf te plaatsen en nog enkele voegen
- waterwall: te lelijk (sorry)
- natuursteen: ook niet echt goedkoop en moeilijk zelf te plaatsen in grote panelen
Ik kom op mijn zoektocht ook regelmatig op forums en topics over naadloze douches. Zo kom ik ook regelmatig een man tegen die reclame maakt voor zijn systeem: een naadloze douchebekleding (douchebak en wanden) d.m.v. een PU coating en een polyester toplaag. Omdat ik geen idee heb hoe dat materiaal eruitziet en aanvoelt, brengen we op een vrijdagavond (25/06) een bezoekje op een werf in Wervik, waar hij net een badkamer in het materiaal bekleedde. We kwamen en zagen dat het goed was, ruiken wat minder. Jongens, wat een sterke geur. Het was dan ook nog maar net gedaan.
We zijn beiden positief verrast over het resultaat en als ik in de wagen op weg naar huis nog eens de kostprijs bereken en vergelijk met gewone tegels, is de beslissing snel genomen. een tegelwand zou ons 200 euro minder kunnen kosten (geen dure tegel), maar dan moet je het wel zelf betegelen en zelf de douche installeren. Oef, opnieuw een beslissing gemaakt.
Hier hebben we blijkbaar geen foto's van, maar hier vind je enkele voorbeelden: http://www.saniwim.be/design.html . (update 19/08/2011: www.naadlozebadkamer.be)
Normaal gezien zal de man in september komen om de douche te installeren en te bekleden. Een nieuwe deadline voor ons dus!

Omdat we geen opvang hebben en we er wel nood aan hebben, maken we de volgende zaterdag een uitje naar de zee met onze twee varkentjes. Het deed deugd...


7 opmerkingen:

 1. hey, ik wil ook eens mee naar de zee of als je naar 't dierenpark gaat...
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan moet je wel je telefoon opnemen ipv te maffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé Nele dat plan van jullie badkamer ziet er eel goed uit! Ik bewonder trouwens jullie verbouwingslust hoor! Man man, ik zou het echt niet zien zitten hihi! Maar ik vind het wel supersjiek wat jullie doen! Leuke Blog trouwens (Sofie, in naam van Jits ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, wat is de dikte en hoogte van de balken die jullie aan de bestaande hebben vastgemaakt? Veert het nu niet meer door? bedankt, Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Koen,
  de balken die er zaten, waren 15 cm hoog. De balken van de 2de verdieping hebben we volledig vervangen door balken van 18cm voor de stevigheid. Op de 1ste verdieping, waar ook de badkamer gesitueerd is, hebben we de balken niet vervangen. De groene die je ernaast ziet zijn ook 15 cm hoog (dikte 3 cm) en dienden om de vloer pas te leggen en ook ter versteviging. We hebben ze bevestigd met bouten, vijzen en nagels in de oude balken.
  Op die balken kwamen multiplexplaten, en daarop latjes voor de verhoogde vloer in osb. Daarop moet nu nog bamboe komen.
  Misschien mede door het verhoogde vloertje, maar nu geen last meer van doorvering.
  Bedankt voor je interesse!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je antwoord ... en voor je blog. Leuk om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen