zaterdag 24 juli 2010

19 - 23 juli: fermacell en gyproc

Deze week is er voor het oog veel gebeurd. Ik bedoel maar dat er eigenlijk niet méér gewerkt is dan anders, alleen valt het nu meer op.

Maandag 19 juli

Vandaag toch maar weer in de namiddag begonnen. We zijn uiteindelijk tot vandaag bij mijn ouders blijven slapen, hebben de kindjes naar David gebracht en dan ben je al snel heel wat tijd kwijt.
De mama van Sam is vandaag gelukkig komen helpen waardoor ik de boel verder kon kuisen omdat we vanavond toch weer thuis willen kunnen slapen.
Ik heb dus eerst een paar uur gekuist en terwijl Sam en zijn mama de eerste horizontale gyprocwand plaatsten op 'Fees' kamer. Tegen 4 uur, een goede 3 uur werken dus, zat de gyproc ertegen. En dat is dan nog met denkwerk bij. De volgende kamer zou al sneller moeten gaan. Toch raar dat het werk waar maar zo weinig tijd in kruipt, het grootste resultaat geeft, he... We hebben eindelijk weer een muur!
Daarna hebben we nog het voormalige schouwgat in de badkamer gevuld met isolatie en toegeniet en getaped.
En de dag zat er alweer op. 's Avonds is Sam wel nog naar boven getrokken om wat voorbereidingen te treffen voor morgen, want dan komt mijn papa weer om verder te werken aan de badkamer (haakjes bevestigen op het houten raamkader waar de fermacell tegen komt).


Dinsdag 20 juli

Het plan vandaag was om in de voormiddag "snel even" de fermacell tegen de muur met het raam te plaatsen en dan mijn vader verder te laten doen met de badkamer en zodat wij verder konden met de slaapkamers ... Dat "snel even" was er teveel aan. Bleek dat dat toch niet zo eenvoudig was, die fermacell plaatsen. De latjes bleken toch weer niet zo vast te zitten als eerst gedacht, dus hebben we er nog snelgips tegenaan gekwakt zodat ze zeker goed blijven plakken. Blijkbaar was het vroeger ook heel moeilijk om rechte muren te zetten, waardoor er heel goed moest gemeten en gezaagd worden.
Ook het raamgat uitzagen ging niet zo vlot als verwacht. Mijn beeld van fermacell is nu toch wat minder positief geworden en ik waardeer het gemak van gyproc nu des te meer. Zoals Sam zegt: "De sterke kant van de fermacell is ook zijn zwakke punt." Moeilijk te verwerken dus he... Tegen 's avonds zaten de twee platen er toch tegen en konden we al meer een beeld vormen van hoe het zou moeten worden.
Terwijl Sam en ik in de late namiddag onze goede vriend Vandevelde nog eens met een bezoekje en een rekening vereerden (morgen verlofdag), hing mijn vader de electrische leidingen op in de badkamer.


Snelgips tegen de muur kwakken.
plaat 1: gezaagd, geplaatst en nu nog het raamgat uitzagenplaat 2: raamgat uitzagen
Altijd leuk: voor en na foto's

voor


naWoensdag 21 juli

Vandaag is er eigenlijk echt veel gebeurd:

  • In Fees kamer werd de laatste osb-plank geplaatst. Daar was de vloer namelijk weer opengelegd voor het vervangen van de balk door poutrellen (je weet wel, dat wat we hebben laten doen door die 'echten'). Daarvoor moesten we eerst nog wat isolatie steken en aanvullen. Dank aan Kristof en papa hiervoor! (de isolatie mocht ik doen, juij)


close-up van de isolatie: dat wat je ziet is hennep (gebruikten we voor in spleten te duwen). Onder het zeil zitten de cellulosevlokken. Het witte is pleister om het dampscherm (waar de isolatie op ligt, anders valt het gewoon onze living in) luchtdicht aan de muur te bevestigen.
de bijna-echten


En toe!
  • In ons kamer werd de vloer ook toegelegd, maar dit bleek uiteindelijk een nog overbodig werkje omdat we daar de opening nog kunnen gebruiken om de brede gyproc- en fermacellplaten naar boven te steken.


  • In Lotjes kamer pleisterden papa en ik de te grote spleten en overgangen tussen de platen toe. Dit moest niet erg netjes, maar wel zo vlak mogelijk, omdat er toch nog een verticale laag over komt. (Met de overschot pleisterden we al 2 voegen in de badkamer die je later niet meer zal zien, om te oefenen he.)


  • Daarna begonnen we (opnieuw papa en ik) aan de eerste horizontale laag gyproc in Fees kamer. Om de spleten van in Lotjes kamer zoveel mogelijk te vermijden, maakten we er nu wel zaak van om de eerste rij echt pas te hangen. Een mm verschil in rij 1, kan in rij 3 tot veel meer verschil leiden. Het rare was dat we bij de 2de rij toch ineens een dikke spleet kregen. Bleek uiteindelijk dat sommige platen niet perfect 60 cm breed waren maar tot 3 mm smaller konden zijn! Verdorie.. dat lijkt niet veel, maar is het wel om voorgaande reden... Wellicht daarom dat we zo gesukkeld hadden in de ander kamer. Opletten dus. Vanaf nu wordt elke plaat vooraf gemeten!Jaja, ik kan vijzen!

  • En wat deed Sam ondertussen: in de badkamer werd de laatste grote plaat gehangen (die helemaal links op de foto) en de plafondprofielen! 's Avonds is Sam ook nog eens de werf opgeklommen om de plafondprofielen verder te bevestigen (zie de haakjes waarmee ze aan de houten latjes hangen) en om in Fees kamer de spleetjes in de eerste laag gyproc toe te pleisteren zodat we snel verder kunnen met de tweede laag.

Donderdag 22 juli

Eigenlijk wilden we mijn vader aan het werk zetten in de badkamer (beginnen met de afvoeren enzo), maar eigenlijk is het daarvoor beter dat het plafond er al zit, en voor het plafond er is, moeten nog 2 muren gepleisterd worden en rechtgetrokken, en moet het deurgat min of meer gedaan worden... In de badkamer zaten we dus even vast, dan maar aan de slag in de slaapkamers. In Lotjes kamer plaatsten we de 2de verticale gyprocwand en bijna het hele plafond. Een stuk werd nog opengelaten omdat we ook daar eerst de muur moeten afwerken en het deurgat. In de boekjes lijkt een plafond plaatsen zo eenvoudig, maar dat is natuurlijk als je met loodrechte wanden werkt, wat bij een renovatie eigenlijk nooit het geval is en dat hebben we geweten!
de eerste plafondplaat!


en dat is 2!


Mijn vader vees ook nog even restjes osb tegen het nieuwe deurwandje zodat we nu al een echt idee hebben van het muurtje dat het zal worden. Zo'n kleine dingen maken soms zo'n groot verschil he.

Let op het plafond (bijna af) en het muurtje!


Vrijdag 23 juli

Uitstapje Planckendael. Les: doe dat niet met een kindje dat niet in een buggy slaapt en echt nog nood heeft aan dat dutje 's middags...


Zaterdag 24 juli

We zijn moe...
Pas 's middags, wanneer mijn vader arriveert, schieten we in gang. We, dat is mijn vader en Sam, geen opvang vandaag.
Uiteindelijk gebeurt er toch weer veel, ondanks de vermoeidheid: in Fees kamer wordt de verticale gyprocwand geplaatst (klusje van niets :) ) en al een half plafond!


Plan volgende week: we zouden graag de valse wand en plafondprofielen plaatsen en de gyproc in onze kamer, maar ik vraag me af of we niet beter eerst de muren van de 2 kinderkamers zouden doen zodat we de plafonds echt af kunnen werken en zodoende ook de kamers... Nog even denken dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten