vrijdag 9 juli 2010

mei 2010: isoleren, isoleren en nog eens isoleren en een beetje tuinieren

In mei waren er enkele vrije dagen die we naast de zaterdagen konden benutten. Lotje was nu ook een goeie 2 maanden oud, een rustig kindje, dus ik begon babysitters te zoeken die bij ons thuis konden letten op en spelen met de kindjes. Zo kon ik eindelijk weer meehelpen huisje verbouwen en waren we toch in de buurt als er iets mis zou gaan, want uiteindelijk was ze toch nog maar 2 maand.
En we hadden een deadline te halen: op 17 mei zou 'meneer Liparos' de isolatie komen inblazen in de slaapkamers en 'badkamer' boven. Dat betekende opnieuw dampscherm ophangen, lijmen, vastkleven en met latwerk verstevigen. Ook al lijkt dit heel wat: opnieuw veel ingewikkelder dan het lijkt. Want wat doe je met een stukje halplafond dat later misschien weg moet voor de trap? En met een vervelend hoekje-om? En met electriciteitsdraden die te hoog/te laag hangen? enz... Soms lijkt het denkwerk echt nog lastiger dan het doe-werk...


Lotjes kamer met dampscherm: vastgeniet, nog niet vastgelijmd, de overlappen al vastgekleefd met tape.Ik aan het zagen :).
Onze toekomstige slaapkamer met dampscherm vastgelijmd en -gekleefd en verstevigd met lattenwerk.
Toegegeven: Sam doet ook redelijk wat ;)


kamer Fee: voor en na

Onze slaapkamer na (dampscherm nog niet bijgesneden en rondom vastgekleefd)

En we waren net op tijd klaar:
Hier zie je 'meneer Liparos' bezig met het inblazen van de cellulose op Fees kamer. Zoals je ziet hebben we het dampscherm rondom ook nog eens bijgesneden en vastgekleefd zodat het zeker niet zou loskomen bij het inblazen van de isolatievlokken.
Omdat ik al enkele keren schreef over isoleren en dampscherm hangen even een korte samenvatting/tussenstand:
1. dampscherm hangen plafond living (= vloer slaapkamer Fee en Lotje)
2. openbreken vloeren van die 2 slaapkamers en opvullen met cellulose + vloeren dichtleggen
3. dampscherm hangen op de plafonds van de hele bovenverdieping
4. laten inblazen plafonds
Nog niet geïsoleerd: plafond hal (= vloer onze slaapkamer), maar Bjorn kwam 2 middagen helpen zodat we ook dit van ons lijstje konden schrappen.Onder de balken zie je het dampscherm hangen (= plafond hal). Dat was zo een van die klusjes die tussendoor werden gedaan de voorbije maanden. Voor de correctheid wil ik wel vermelden dat we Hiervoor een avond hulp kregen van mijn broer.De eerste middag werd de opengebroken, de cellulose losgemaakt en uitgestort en al één strook osb gelegd. Het plan was om de volgende dag de klus te klaren en de vloer verder dicht te maken.


einde dag 1


Jammer genoeg zou het plannetje niet slagen. We kregen namelijk last van vervelende piepgeluidjes. Nee, geen muizen, maar krakende planken... Blijkbaar paste de tand van de ene osb-plaat niet in de groef van de andere. O jee... we controleerden de andere kamers en ontdekten daar maar één zo'n geval. Daar konden we nog wel mee leven, maar een hele piepende kamer, nee bedankt... Alle foute platen werden terug losgemaakt. We zouden ze terugbrengen en hoopten dat het een eenmalige fout was uit de fabriek ofzo...
Omdat ze daar toch niet verder konden, stortten ze zich ook maar op de tuin, waar ik al met enkele, op het laatste moment via facebook geronselde, mensen bezig was om vervelende en kapotte bomen en struiken weg te halen. Naarmate de tuin leger werd, groeide wel de stapel tuinafval en begon onze tuin opnieuw op een containerpark te lijken met links een stapel hout en rechts een stapel tuinafval.
Bedankt aan iedereen die ons die dag geholpen heeft! Het was trouwens loeiend heet die dag, pffff...

Tuin voor en na: de foto zegt eigenlijk niet zoveel, maar er zijn diepe putten gegraven om struiken en bomen weg te krijgen. Rechts zie je een stukje van de hoop tuinafval en de gevelde totempalen :).
Om iedereen te bedanken die dag: een spontane geïmproviseerde bbq. Ik vind deze foto echt leuk, he! En onze koer lijkt zo groot!
Mei had nog 1 zaterdag over voor ons. Jammer genoeg is die helemaal opgegaan aan, onder andere overbodig, heen en weer gerij en inkopen. Aangezien de osb-planken niet goed waren en piepten, hadden we besloten ze terug te brengen. Dat betekende: aanhangwagen lenen en ophalen, osb-planken (die zwaar zijn btw) naar beneden steken door het raam en inladen, naar de winkel, daar horen en merken dat alle osb-planken nu zo gemaakt worden (waarom?!), terugrijden naar huis en opnieuw uitladen. Wat we nog gedaan hebben die dag weet ik nu zo even niet mee, maar alleszins was het een heleboel gerij... 'Dat hoort er ook bij,' zegt men dan ... Terug thuis dus met foute planken, maar met een uit te proberen tip: spuit wat houtlijm in de groeven voor je de planken in elkaar schuift. Hopen maar dat het helpt! En dat lees je in de volgende blog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten