maandag 5 juli 2010

september - december 2009: balken vervangen en dampscherm gelijkvloers

Eind augustus verhuisden we naar ... een bouwval. Boven wonen, wat ons plan was geweest, ging niet, want daar waren alle plafonds eruit en keek je zo naar de pannen, alle, het onderdak. Ook de plankenvloer was niet meer in allerbeste staat en zouden we vervangen i.p.v. "gewoon" op te schuren als in plan 1. Bovendien was voor ons beiden de vakantieperiode ten einde en zou er nu dus enkel in het weekend - en vooral de zaterdag omdat we de zondag als rustdag willen respecteren - nog kunnen gewerkt worden.
Ook beneden waren de plafonds eruit, maar daar was wel het nog vrij proper te houden dus...
we maakten een nieuw plan, plan 2: we zouden beneden wonen, de keuken nog enkele jaren houden en gebruiken tot we aan de nieuwe achterbouw zouden beginnen. Ook de "vernieuwde" badkamer beneden zouden we nog lange tijd gebruiken, tot de badkamer boven af zou zijn.
Onze nieuwe deadline: in februari naar boven verhuizen aangezien baby2 verwacht werd eind februari. Dat betekende: nieuwe geïsoleerde plafonds en vloeren in de slaapkamers en als het even kon ook graag al een badkamer, of toch een toilet, boven.

Maar voor we nog maar aan dit alles konden beginnen, zouden wel eerst alle balken van de zoldervloer moeten vervangen worden... En dat dit 3 maanden weekendwerk in beslag zou nemen, wisten we natuurlijk weer niet... Je neemt nl. niet zomaar een balkje eruit en legt een nieuwe erin. Nee, de oude balken waren '15-ers', wat zoveel betekent als dat ze 15 cm hoog zijn. '18-ers' zijn steviger, wiebelen minder, dus zouden de nieuwe groene balken dan ook 18-ers worden. Dat betekende echter dat de gaten en sleuven waarin de oude balken lagen moesten uitgekapt worden en daarna weer dichtgemetseld worden. Maar af en toe zitten er dan ook zo van die leuke dakgebinten in de weg, waardoor je balk niet hoger kan. En bovendien moet de balk pas liggen wat ook niet zo gemakkelijk gaat over een lengte van bvb. 8 meter... Begrijp je nu waarom dit werkje zo lang heeft geduurd? Ik wel.

gaten uitkappen naar beneden toe

Links: oude, rotte balk, bah!
Groen: nieuwe balk, juij!
Oja, er komt veel denkwerk bij... Je neemt niet zomaar een balkje weg waar het dak op rust he...


Van altijd maar in dat stof te zitten, kreeg Sam zomaar gratis een hele dikke dreadlock. Hij was er echter niet zo blij mee en met veel pijn (voor mij dan) gaat de schaar erin...
Het rock 'n rollgehalte daalde aanzienlijk :).
Eind november was het zover: de (meeste) balken lagen er! En dan denk je dat het gedaan is, maar nee hoor, dan moeten er nog tussenbalkjes in...
Oja, die ijzeren banden die je ziet, die houden onze muren zomaar eventjes samen. Je mag dus ook niet zomaar muurankers verwijderen of van die metalen laten die je balken verbinden. Die zijn blijkbaar wel heel belangrijk en moet je dus zeker behouden of vervangen.
Om toch eens wat anders te doen, brachten we een bezoekje aan "de Groene Poort", een bedrijfje dat oude deuren uit herenhuizen e.d. behandelt (verf afbijten) en verkoopt. Het idee om oude, hoge deuren te zoeken, kwam voort uit een bezoekje aan Sams neef en liet Sam vooral sindsdien niet meer los. We vonden 3 identieke deuren van 2,30 m die we mooi vonden en een kleinere voor de badkamer.
Hadden we toen geweten dat ze die oude deuren nu ook nieuw kunnen maken, hadden we het misschien niet gedaan. Die nieuwe deuren kroop je nl. met 'bekisting' (of hoe noem je dat), nu moeten wij nog een oplossing zoeken om deze geplaatst te krijgen. 't Zijn natuurlijk wel echte oude, daar trekken we ons aan op :) .
Een idee komt natuurlijk niet alleen... Andere, hogere deuren, betekende andere en hogere deurgaten... De oude deuren gingen eruit en de deurgaten werden vergroot.
Ondertussen is het kerstvakantie geworden en eigenlijk is het al een tijdje moeilijk om ons huis, onze living, warm te krijgen. In de badkamer en keuken staan nog gasvuurtjes, en beide ruimtes kunnen afgesloten worden, maar in de living vliegt de warmte zo door de planken naar boven, tussen de balken door naar buiten. We hebben het er koud en 's morgens staat het ijs op de ruiten. We verhuizen opnieuw naar mijn ouders en hopen ook van de gelegenheid gebruik te maken om eens goed door te werken. Februari komt beangstigend dichterbij en we vrezen voor plan 2... Doel van de vakantie: dampscherm ophangen beneden en isoleren.

Je hangt echter ook niet zomaar een dampscherm op. Je moet zorgen dat het ergens aan kan vastgelijmd worden, dus alle muren waar het dampscherm op zou worden vastgelijmd werden gecontroleerd en indien nodig nog ontdaan van restjes behangpapier of bepleisterd, zoals de plaats waar de schouw zat. Ook moesten alle nageltjes uit de balken verwijderd worden (dank aan Jens en Fille). Daarna kan het scherm vastgeniet worden, vastgelijmd en gekleefd met plakband, en daarna nog eens met een lattenwerk verstevigd.


Ik denk dat we met de eerste baan ongeveer een uur bezig waren om ze op te hangen. Na de bovenverdieping nu ook gedaan te hebben, zijn we er gelukkig iets vaardiger in geworden, maar dat is voor later. Toen was het niet zo gemakkelijk om met mijn dikke buik en zere benen op en af de stelling te geraken... but we did it! Wat waren we fier en moe... en zo gingen we de kerstavond in...

2 opmerkingen:

 1. Hoe hebben jullie die ijzeren banden dan aan de muur vastgemaakt? Of alleen over de balken gespannen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Koen,
  de spanbanden zijn opgespannen en vastgemaakt aan de balken en ook nog eens aan de muurbalk die verankerd zit in de muur.
  Groetjes,
  Nele

  BeantwoordenVerwijderen